Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Lijkt het je leuk om een rokje voor je dochtertje zelf te maken? Heb je een naaimachine tot je beschikking? Lees dan gauw verder. Dit eenvoudige rokje is super snel te maken en eindeloos te variëren met andere stofjes, bandjes, applicaties, etc.
Dit rokje is een super leuk project voor de beginnende naaister.

Wat heb je nodig:

Daar gaan we dan:

 

DIY-rokje-1

Voor het rokje heb ik een lekker luchtig katoenen stofje genomen. Lekker koel voor de zomer.

DIY-rokje-2

Neem de maten op:

Meet met je meetlint de juiste maten. Het middeltje van mijn dochtertje is 50 cm. Ik heb 25cm extra toegevoegd voor het rimpel effect. Hoe langer die lengte hoe meer het rokje zal plooien. De lengte tot waar ik het rokje wilde hebben is 17 cm.

In totaal: 17 cm tot op de knietjes, 0,5 cm voor de afwerking aan de onderkant, 2 cm tunnel voor het elastiek en nog 0,5 cm voor de afwerking. kom je totaal op 20cm.

DIY-rokje-3

Zo ziet het er dan uit.

DIY-rokje-4

Voor een extra romantisch effect kun je nog een leuk kantje aan de onderkant doen. Of natuurlijk een leuk biasbandje. Je kunt er ook voor kiezen om het rokje zonder bandje af te werken.

DIY-rokje-5

Dit stukje kant was erg breed dus heb ik het in tweeën geknipt.

DIY-rokje-6

Vouw de onderkant om en spelt het samen met het afwerkbandje vast. (biasband kun je natuurlijk gewoon eromheen stikken en als je het zonder bandje doet kun je de stof eerst zigzaggen, omslaan en doorstikken)

DIY-rokje-8

Ik heb het geheel doorgeslagen met rijggaren zodat het niet verschuifd tijdens het stikken. Dit is niet noodzakelijk. Je kunt het ook na het spelde gelijk stikken.

DIY-rokje-10

Knip je elastiek vast op de goede maat. Mijn elastiek heb ik als volgt berekent:
Het middeltje – 5cm. Dus 45 cm lang.

DIY-rokje-11

Sla de stog om en vervolgens nog een keer om het tunneltje te vormen. Zorg er dus voor dat het tunneltje breed genoeg is zodat het elastiek er nog doorheen past.

DIY-rokje-12

Weer doorslaan met rijggaren (optioneel)

DIY-rokje-14-2

Span je machine in met de uitgekozen kleur (vergeet de spoel niet.) en stik de onderkant vast. Gebruik het voetje om de afstand te controleren zodat het mooi overal gelijk langs het randje zit.

DIY-rokje-14

Doe aan de bovenkant hetzelfde. Ik heb hier het elastiek ernaast gelegd om te zorgen dat ik niet te dicht langs het randje zou stikken.

DIY-rokje-16

Neem nu een grote maasnaald om het elastiek door het tunneltje te doen.

DIY-rokje-17

Als je aan 1 kant nog een klein stukje elastiek over hebt kun je met de machine het elastiek aan de eerste kant alvast vast stikken.

DIY-rokje-18

Zo blijft het netjes in het tunneltje.

DIY-rokje-19-1

Trek het elastiek helemaal door naar de andere kant en stik het daar ook vast. Het kan helpen om het eerst even met een speld vast te zetten.

DIY-rokje-19

Zo ziet het er dan uit. Het begint al vorm aan te nemen

DIY-rokje-20

Werk beide zijnaden af met een zigzag steekje zodat het niet gaat rafelen. Als je een lockmachine hebt kun je het natuurlijk ook in één keer vast stikken.

DIY-rokje-21

Speldt de zijnaden met de goede kant op elkaar.

DIY-rokje-22

Doorstikken

DIY-rokje-23

Ik heb het onderkantje schuin afgeknipt zodat het er niet onderuit komt.

DIY-rokje-24

En klaar is het rokje!